A füstölt paprika enyhe, édes és csípős változatokban egyaránt elérhető, de bármelyik őrleményt is használod, biztos lehetsz benne, hogy ez a karakteres fűszer felejthetetlen, füstös ízt kölcsönöz majd a kedvenc ételeidnek.

A füstölt paprika jellemzően Spanyolországban örvend nagy népszerűségnek, ahol tölgyfatűzzel végzik a füstölést, majd ezt követően finom porrá őrölik. Bár többféle intenzitásban érhető el, a legtöbb spanyol füstölt paprikaőrlemény enyhe és karakteres, mintsem csípős. Felbontást követően légmentesen tárolva, sötét helyen, maximum hat hónap lefolyása alatt javasolt felhasználni.

Hogyan érdemes használni a füstölt paprikát?

A füstölt paprikánál a legfontosabb szabály a mértékletesség. Mivel egy rendkívül karakteres és gazdag őrleményről van szó, már kevés is elég ahhoz, hogy elérjük vele a kívánt hatást. Ízléstől függően persze változtatható a mennyiség, de általánosságban elmondható, hogy kezdetben egy fél teáskanálnál többet nem ajánlott az ételbe rakni, ugyanis könnyedén elnyomhatja a többi összetevőt. Kellő kísérletezés után növelhető a mennyiség attól függően, hogy mennyire szereted a füstös aromát az ételekben.

A felhasználás mennyiségén kívül alapvetően két dologra érdemes odafigyelned a füstölt paprika használatakor: az egyik, hogy rendkívül könnyen leég, ezért érdemes alacsony hőfokon dolgozni vele, minimális olaj felhasználása mellett. A másik fontos tudnivaló, hogy a hónapok elteltével a füstölt paprika veszít karakterességéből, így általánosságban elmondható, hogy minél tovább van tárolva otthon, annál kevésbé lesz erős az íze. Mindig javasolt olyan gyorsan felhasználni, amennyire csak lehetséges.

A füstölt paprika a hagyományos spanyol ételek egyik alappilére, így például a chorizo kolbászban vagy a paellában mindig megtalálható. Természetesen nem csak ezekhez az ételekhez passzol kitűnően, hanem a különféle pörköltekhez, levesekhez, illetve a tojásos és húsos ételekhez is kiváló választás. Bármihez is használod a füstölt paprikát, egy dologban biztos lehetsz: akár az édes, a csípős vagy az enyhe változat mellett döntesz, miután megkóstoltad, sosem felejted majd el ezt a jellegzetesen füstös ízt. Kísérletezz bátran és próbáld ki a már bevált receptjeidben is!