A szegedi paprikának évszázadokra visszanyúló múltja van Magyarországon: az ország egyik legjelentősebb paprikatermelő városáról van szó, így nem csoda, hogy annyi különféle változat található meg itt.

Híres magyar paprika Szeged városából

Aki egy kicsit is érdeklődik a minőségi paprikák után, annak mindenképpen érdemes Szegedre ellátogatnia. De hogyan is vált Szeged a paprika egyik fő otthonává?

A paprika először a 17. században jelent meg Magyarországon, ami akkoriban sokak szemében egy keletről érkezett, titokzatos zöldség volt, amit legfeljebb díszítés céljából használtak. Korai megjelenése ellenére igazán csak a 19. században vált népszerű ételösszetevővé a paprika, amikor az akkor modernnek számító eszközökkel felgyorsult a feldolgozásuk. Ekkoriban, különösen a század végén kezdett hírnevet nyerni a magyar paprika, többek között a Pick, Csonka és a Pálfy családoknak köszönhetően. A paprika olyannyira közkedveltté vált, hogy még Amerikába is elkezdték exportálni, aminek következtében Szeged világhírű város lett.

A szegedi paprika minőségéért több tényező is felel: mindenképpen meg kell említeni a környék sajátos természetföldrajzi adottságait, emellett pedig a termelés módját is. A régóta bevált mezőgazdasági technikák mellett a szegedi paprikánál elengedhetetlen a hagyományos, köves malommal történő őrlés. Mindennek köszönhetően Szeged vezető szerepe a paprikatermelésben továbbra is töretlen.

Most ismerkedj meg a szegedi paprika különféle változataival!

Épp úgy, mint a legtöbb magyar paprika esetében, úgy a szegedi őrlemények is megvásárolhatók csípős, édes és félédes változatokban. A szegedi paprika emellett minőségétől függően sorolható első, második és harmadik osztályba, bár mindegyik kiválóan használható fűszerezésre. A legjobb minőségű paprika az első osztályba kerül, míg a harmadik a legolcsóbb, így mindenki megtalálhatja a neki ideális változatot.

A szegedi paprika emellett számos magyar termékben egy elengedhetetlen fűszer. Készételekben, ételízesítőkben és fűszerkeverékekben, vagdaltakban és felvágottakban egyaránt használják, sajátos magyar ízt kölcsönözve ezzel az ételeknek. A szegedi paprika, különösen az édes változat, a mai napig a világpiacon is meghatározó szerepet tölt be a fűszerek között, és sok külföldi boltban megtalálható.