A paprika temérdek tradicionális magyar étel elengedhetetlen összetevője. Túlzás nélkül állítható, hogy a különféle paprikaőrlemények nélkül a magyar konyha egészen más lenne, mint ahogyan ma ismerjük.

Melyek a legnépszerűbb magyar paprikás receptek, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálnod?

Csirkepaprikás

Ha bárhol a világon említésre kerül Magyarország, a legtöbb embernek azonnal eszébe jut a csirkepaprikás, nem véletlenül: ez a jellegzetes magyar egytálétel karakteres ízének, szép élénkpiros színének és egyszerűségének köszönhetően sok országban nagy népszerűségnek örvend. A recept alapjául szolgáló csirkehúsnak és tésztának a paprikaőrlemény adja meg jellegzetes karakterét és színét. Jellemzően a kevésbé csípős fűszerekből készítik, mint például a csemege vagy az édesnemes.

Pörkölt

Hasonlóan a csirkepaprikáshoz, a pörköltnek szintén nagy tradíciója van Magyarországon, valamennyi család kedvence. Akár csirkéből, marhából, nyúlból vagy birkából készül, jellegzetes piros színéről és enyhe paprikás ízvilágáról a fűszerpaprika gondoskodik.

Paprikáskrumpli

A paprikáskrumpli egy rendkívül egyszerűen elkészíthető magyar ételkülönlegesség, amihez mindössze krumplira, kolbászra és néhány fűszerre, többek között paprikára van szükség. Az olcsó összetevők ellenére a végeredmény rendkívül finom, így sok család kedvence.

Paprikakrémek

Magyarországon nagy kultúrája van a különböző paprikakrémeknek, amely szendvicseket, leveseket, valamint különféle pörkölteket ízesíthet. Könnyedén előállítható otthon házilag, de a magyar boltokban is temérdek márka kapható. Ilyen például a Piros Arany, amely a legnépszerűbb márka, illetve az Erős Pista, amely az előbbihez képest jóval csípősebb, illetve durvára darált paprikát tartalmaz, így az állaga is eltérő. Az évek során a paprikakrémeknek egyéb változatai is megjelentek, mint például az Édes Anna, melynek a neve is elárulja, hogy elsősorban az édesebb ízvilág kedvelőinek kedvez. Említésre méltó továbbá a Haragos Pista is, amely mind közül a legerősebb. Ha szereted a csípős ízeket, ez a változat neked való!

Magyar paprikaszószok

A paprikából számos különféle szósz is készíthető, amelyet öntetként és mártogatósként kiválóak. A számos piacon elérhető paprikaőrleménynek köszönhetően a paprikaszószok elkészíthetők csípősen, édesen, félédesen vagy füstösen. Bármelyik mellett is döntesz, biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz csalódni a végeredményben!