A paprika számos étel elengedhetetlen összetevője, az emberek többsége mégsem tudja, mennyi eltérő fajtája létezik ennek a népszerű fűszernek. Bár bizonyos változatokkal a legtöbb étel könnyedén elkészíthető, a különböző paprikafélék közötti eltérések ismerete nem csak azért lehet fontos, hogy egy elérd egy étel kívánt ízét, hanem abban is segíthet, hogy még finomabbá és személyre szabottabbá tedd a már bevált receptjeidet. Ismerd meg az egyes paprikafélék közti különbségeket!

Magyar paprika VS spanyol paprika

Attól függően, hogy milyen intenzitásra és ízekre vágysz, a paprika származási helyét és különféle típusait mindig érdemes figyelembe venned. Kezdjük a legnépszerűbbekkel!

Magyar paprika

A paprika a magyar konyha elengedhetetlen összetevője: többek között olyan klasszikus ételek alapját képezi, mint a gulyásleves, a pörkölt vagy a lecsó. A magyar paprika szinte minden otthon konyhájában megtalálható, de korántsem csak egyetlen fajta.

A magyar paprikának számos különféle változata vásárolható meg a boltokban: csípős, enyhe, édes, félédes, illetve ezeknek a különböző variációi fordulhatnak elő attól függően, hogy milyen fajta paprikát szárítottak ki és őröltek le. Az egyik legnépszerűbb fajtája a magyar paprikának az úgynevezett édesnemes, amely könnyen megismerhető élénkpiros színéről és édes, karakteres illatáról. Ha egy klasszikus magyar étel elkészítése a cél, ezzel a változattal mindig biztosra mehetsz.

Magyarországon kívül jellemzően ez a paprikatípus található meg a boltok polcain.

Spanyol paprika

A magyar és a spanyol paprika között a legnagyobb különbség, hogy utóbbiból készült fűszer alapja jellemzően füstölt paprika. Ennek köszönhetően a spanyol paprika, saját nyelvén pimentón, ideális lehet a karakteresebb, füstösebb ízek kedvelőinek. Elkészítésétől függően leggyakrabb variációi az édes-enyhe, édeskeserű és erős, így a spanyol paprika esetében is lehet miből válogatni, még ha nincs is annyi változata, mint a magyarnak. A spanyol paprika többek között olyan tradicionális ételek alapján képezi, mint a paella vagy a gazpacho.

Chilipor VS paprikapor

Első ránézésre nem meglepő, hogy a chilit és a paprikát sokan összekeverik. Por formájában nehéz megkülönböztetni a kettőt. A gyakorlottabbak talán ránézésre észreveszik a színben való eltérést, a leginkább számottevő különbség azonban az alapul szolgáló paprikafajta adja.

A chilipor jellemzően ugyanabból a paprikafajtából készül, amiről a nevét is kapta: a leginkább Mexikóban és Indiában igencsak nagy népszerűségnek örvendő chilipaprikának szinten rengeteg eltérő változata van, épp úgy, mint a magyar és a spanyol paprikának, azonban egészen más ízt ad az ételeknek. Bár ránézésre nagy a hasonlóság, a chilipor jellemzően nem helyettesíthető a tradicionális magyar vagy spanyol paprikával, mert teljesen más ízt kölcsönöz az ételeknek. Épp ezért, amikor egy recepthez vásárolsz összetevőket, mindenképp győződj meg róla, hogy az adott étel elkészítéséhez biztosan chilire van-e szükség. Bizonyos márkák a chiliport más paprikaporral is összekeverik, újabb egyedi ízkombinációkat kialakítva ezzel.

Édes vagy füstölt paprika – melyiket érdemes választanod?

A paprikát nem csak származási helye alapján lehet megkülönböztetni, hanem intenzitása, íze és aromája alapján is. Bizonyos ételek megkívánják egy adott típusú paprika használatát, más esetekben pedig csak az ízléseden múlik a választás.

Édes paprika

A leggyakrabban használt, úgynevezett édesnemes magyar paprika elsősorban akkor ideális választás, ha szép piros színt és egy lágyabb, nem túl erős ízt kívánsz adni az ételeknek. Ahogy a neve is elárulja, ez a paprikafajta az édesebb ízek kedvelőinek ideális választás. Tökéletes olyan receptekbe, mint például a csirkepaprikás, a paprikáskrumpli vagy a lecsó.

Füstölt paprika

Ebből a paprikafajtából édesebb és csípősebb változatokat egyaránt megtalálhatsz a boltok polcain. Jellemzően a spanyol paprikafélékből készülnek a füstölt változatok, és akkor érdemes ilyet használnod, ha egy karakteresebb, füstösebb ízt szeretnél kölcsönözni az ételeknek. Főleg a mexikói, spanyol és indiai ételekhez ideális választás, sokan azonban a tradicionális magyar ételekben is preferálják.