Ha magyar paprikából készített termékeket keresel, akkor igencsak könnyű dolgod lesz, ugyanis több tucat olyan finomság található meg a boltok polcain, aminek alapját ez a fűszer adja.

De mégis hol érdemes kezdeni? Ezeket a termékeket semmiképp ne hagyd ki, ha Magyarországon jársz!

Paprikaőrlemények

őrölt magyar paprika

A magyar paprikából készült por vagy őrlemény szinte minden magyar étel alapfűszere. Nem hiányozhat olyan receptekből, mint a csirkepaprikás, a gulyás vagy a pörkölt. Magyarországon nagy tradíciója van a különféle paprikaőrleményeknek, így többek között Szegeden és Kalocsán nagy mennyiségben állítanak elő. Kapható édes, félédes és csípős változatokban.

A paprikaőrlemények legnépszerűbb, külföldön is gyakran megtalálható változata az úgynevezett édesnemes, amely enyhe paprikás ízt ad az ételeknek, és szinte bármilyen recepthez tökéletes. Az egyik legnevezetesebb, hungarikumként is ismert kalocsai fűszerpaprika világhírű ismertségre tett szert, és sok külföldi boltban is megtalálható valamelyik változata.

Bár erős változatok nagy számban léteznek, a magyar paprikaőrlemények jellemzően kevésbé csípősök, mint a spanyolországi változatok, valamint a mexikói vagy indiai chilipor.

Paprikakrémek

A paprikakrém közkedvelt egy közkedvelt magyar termék, amely ideális szendvicsek vagy sültek ízesítésére, emellett pedig levesekben is előszeretettel használják. Az egyik legnépszerűbb magyar paprikakrém neve a Piros Arany, amely a legminőségibb magyar paprikából készül. Jellegzetes piros színe kiválóan színesíti meg az ételeket, miközben édes, paprikás ízt kölcsönöz az ételeknek. Ugyancsak említést érdemel a hungarikumnak számító Erős Pista, mely a Piros Aranyhoz képest jóval csípősebb, felhasználása azonban hasonló.

Ez a termék durvára darált paprikát tartalmaz, így kevésbé krémes az állaga. Akik hasonló állagot keresnek, de nem szeretik a csípős ízeket, annak az Édes Anna fogyasztása ajánlott, amely édes vagy félédes paprikából készül. Végül, de nem utolsó sorban, az igazán csípős ízek kedvelőinek érhető el la Haragos Pista, mely a legintenzívebb ízt kínálja. Ez körülbelül négyszer erősebb, mint az
Erős Pista, ezért érdemes mértékletesen fogyasztani.

A különféle krémek sora azonban korántsem ér itt véget. A paprika, paradicsom, kömény és vöröshagyma keverékéből készített gulyáskrém finom ízt ad a gulyásleveseknek, akár csípős, akár édes ízre vágyik az ember.

Szalámi

paprikás szalámi szeletek

A szalámi Magyarország egyik hagyományos étele, amelynek szinten minden esetben alapját képezi a paprika, mint fűszer. A szaláminak számos különböző változata vásárolható meg a boltokban, amelyek közül a legnépszerűbb márkája a Pick szalámi, amelyet 1869 óta készítenek, valamint a Herz szalámi, melynek készítése nem sokkal később, 1888-ban kezdődött meg.

A szalámi a legtöbb esetben disznóhúsból készül, amelyet különféle fűszerekkel, többek között paprikával ízeíitenek. Az úgynevezett téliszalámi a legismertebb hungarikumok egyike: nevét onnan kapta, hogy kezdetben szinte kizárólag a téli időszakban készítették.

Fűszerpaprikamag-olaj

Nem meglepő módon a fűszerpaprikából rendkívül jellegzetes ízű olajat is készítenek, mind édes, mind csípős változatban. Ez a termék kiváló nem csak az ételek színezésére, hanem pácokhoz is, valamint felhasználó saláták, pirítósok vagy tojásos ételek további ízesítésére. A paprikamag-olaj egy viszonylag új termék, amely fokozatosan egyre nagyobb népszerűségre tesz szert Magyarországon és a világ többi pontján.

A fűszerpaprikamag-olaj fogyasztása nem csak finom íze, hanem egészségügyi hatása miatt is ajánlott: nem csak a vérkoleszterinszint normalizálásában segíthet, de hatóanyagai a szem egészségét is elősegíti. Magas antioxidáns tartalma miatt kiváló gyulladáscsökkentő, illetve a rákos megbetegedések kialakulását is megelőzheti.