A paprikának annyi különböző fajtája van, hogy gyakran még a tapasztaltabbak is elvesznek a lehetőségek között. Ebben a szekcióban megismerkedhetsz a leggyakoribb típusokkal és hasznos tippeket is találhatsz a felhasználásukhoz.

paprika csokor

Egyszerű paprika

Ez a paprikatípus nem rendelkezik egyedi tulajdonságokkal íz vagy szín tekintetében: készülhet bármilyen típusú paprikából, így eredete lehet magyar, spanyol, mexikói vagy amerikai, sőt akár ezek keveréke is. Sok márka egyéb paprikafélét, például chilit is belekever a fűszerbe. A különlegesebb keverékeket leszámítva ez a típus jellemzően nem túl erős vagy édes, így leginkább akkor ajánlott a felhasználása, ha a cél csupán az, hogy színt adj olyan egyszerűbb ételeknek, mint például a tükörtojás.

Füstölt paprika fajták

A füstölt paprikát gyakran nevezik pimentónnak is, és jellemzően Spanyolországból származik. Nevét onnan kapta, hogy a paprikát tölgyfával szárítják és füstölik, aminek a végeredménye egy rendkívül karakteres és gazdag íz. A füstölt paprika intenzitástól függően kapható enyhe, közepesen csípős és rendkívül csípős változatokban. A füstölt paprika nem csak tradicionális spanyol vagy mexikói ételek készítésekor lehet ideális választás, de például akkor is, ha grillen, szabad ég alatt készítesz egy receptet.

Édes füstölt paprika

Az édes füstölt változatot jellemzően a frissen szedett spanyol paprikából szokták készíteni, lassú és hosszas füstöléssel. A folyamat hatására a paprikának rendkívül lágy, édeskés íze lesz, ami tökéletes azoknak, akik nem kedvelik az erős fűszereket.

Enyhén csípős füstölt paprika

Vágysz a karakteresebb, intenzívebb ízekre, de túlzásba sem szeretnéd vinni? Ez az aranyközépút a számodra, amely az erősséget és az édességet kombinálja olyan formában, hogy egyik se kerüljön túlsúlyba. Ez a változat még azoknak is tökéletes lehet, akik még csak óvatosan kísérleteznek a csípősebb ételekkel, de nyitottak a kipróbálásukra.

Csípős füstölt paprika

A füstölt paprikák közötti legkarakteresebb változat azoknak való, akiknek kedvenceik közé tartoznak a gazdag ízvilágú, erősen csípős ételek. A paella egyik elengedhetetlen összetevőjét alkotó csípős füstölt paprikát azonnal megismerheted sötétvörös színéről és erős illatáról, így még csak meg sem kell kóstolnod. A paella mellett a tradicionális spanyol kolbászban, a chorizóban is rendszeresen használják.

Magyar paprikafajták

sokfajta magyar paprika a piacon

Magyarországon a paprika, mint fűszer hatalmas népszerűségnek örvend és számtalan különféle fajtája található meg a boltok polcain. Attól függően, hogy hol készül, jelentős eltérés lehet az ízekben. Ismerd meg a leggyakoribb márkákat!

Szegedi paprika

Az egyik legnépszerűbb magyar paprika az úgynevezett szegedi paprika, amely a város egyik nevezetességei közé tartozik. Az őrlemény három különböző változatban érhető el: csemege, édesnemes, valamint a csípős csemege, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletes intenzitást és ízt. A szegedi paprika számos jellegzetes magyar étel alapját képezi, többek között felvágottak, pástétomok, krémek és egyéb készételek elengedhetetlen összetevője.

Kalocsai paprika

A kalocsai paprikának régre visszanyúló története van Magyarországon, hiszen már az huszadik század elejétől fogva készülnek a városban őrlemények. A hungarikumként is ismert kalocsai paprikának, hasonlóan a szegedihez, temérdek különböző fajtája megtalálható a magyar boltokban: a már korábban is említett édesnemes mellett többek között létezik csemege, különleges, kóser változata is, amelyek mind-mind más ízélményt kölcsönöznek az ételeknek. Mindenképpen érdemes még megemlíteni a rózsapaprikát, amely jellegzetes sárgás árnyalatáról ismerhető meg. A kalocsai paprika ezen fajtája enyhén csípős ízt ad az ételeknek, sokaknak kedvenc alapanyaga pörköltek készítésekor. A legkiválóbb minőségű kalocsai paprika az úgynevezett „Kalocsa Aranya”, amely csípős és enyhe változatban is kapható.